Kurum İçi Girişimcilik

Son dönemde yepyeni bir terminoloji iş dünyasında sıkça kullanılır oldu: Kurum İçi Girişimcilik!

Nedir yıllardır çalışanına 'dur, fikrini sormadık, herkes kendi işine baksın, sadece yap' derken 'arkadaşlar, hadi bakalım, yeni ürünler çıkaralım, küçük birimler, otonom gruplar kuralım, artık departmanlar yok, biz varız' dedirten? Yanıt çok basit: 'StartUp' tipi firmalar çok kısa zamanda çok yol kat edip ayrıca kârlılıkta yılların tecrübesi şirketlere büyük fark atıyorlar. Peki nedir doğru dürüst iş planı bile olmayan bu küçük şirketlerin bir kaç ay içinde milyon dolarlık firma haline gelmesini sağlayan?  

Çeviklik!

Gerçekçi olalım. Yıllardır belirli bir işi yapan geniş bir organizasyonu bir anda maraton koşturabilecek ya da kısa mesafe koşuda birinci yapacak sihirli değnek yok. Kaldı ki çevremizden 'bir heves başlanan' ama sonuç alınamayan bir dolu eğitim, proje, süreç var. Bizim önerimiz kalıcı yapısal değişim. 

Dünyaca kabul edilmiş Agile (Çevik) metodolojiden söz ediyoruz. MVP (Minimum Viable Product - Bir Ürünün En Basit, En Ucuz ve Satan özelliği) diyoruz. Amerika'yı ikinci defa keşfetmeye gerek duymadan tecrübeli uzmanlar eşliğinde yapbozu hep beraber çözelim diyoruz. 

Bize ulaşınız. Aklınızdan geçeni net anlayalım. 'Nasıl'a, adımlara beraber karar verelim. Düşünce tarzının değişimi iş yapış şeklini de değiştirecektir.

banu.gusar@sprinter.com.tr