Geçtiğimiz günlerde yabancı bir müşterim için bir grup aday ile yüz yüze görüşme ayarladım. Bir çok adayımın içinde benim favori seçtiğimin performansı oldukça düşüktü. Birebir görüşmemizde konuşmaya, yaptığı işe inanılmaz hakim, bir çok kişi tarafından referans verilen adayım müşterim ile beraber üçlü görüşmemizde adeta masada küçülmüştü.
İşin ilginci görüşmeden çıktığı ilk anda adayın verdiği tepki idi. İşi ahlaklı yapmak adına verdiğimiz tepkide kendisine durumun tam da tersi olduğunu, müşteri ile mülakata gelene kadarki süreci çok profesyonelce yönettiği, çok samimi ve özgüvenli bir profil çizdiğini ancak son görüşmede ne yazık ki 180 derece farklı bir profil ile geldiğini hemen belirttik.
O zaman adayda da samimi bir geri dönüş geldi. Evet, farkındaydı. İşi çok istiyordu, bugün çalıştığı şirkette bir gün önce yaşanan bir olaydan oldukça canı sıkılmıştı ve işi işte bırakmadan bu görüşmeye gelmişti. Ve son adımına geldiği bu görüşmede de korkularına teslim olmuş, görüşmede hiç beklenmedik hatalar yapmıştı.
Mülakata hazırlık, süreç içerisinde sakınmaya çalıştığınız konular ile ilgili mutlaka danışmanınıza ulaşınız. Son dönemde bununla ilgili Kariyer Koçluğu gibi destek programlar da oluştu. Aklınız bir yerlerde takılıyken öyle değilmiş gibi yapmaya çalışmayınız. Hele ki yabancı dilde bir mülakata girecekseniz hiç bir şekilde. Özellikle ana dilinizde konuşurken sorulan soru dışında aklınızdaki cevapta ısrarcı olabiliyorsunuz. Ki bu da sizi dinleyen kişinin hem konunun dışına çıkma çabanızın anlamaya ve bunun altındaki nedenleri görmeye zorluyor hem de konu içinde kalamadığınız için detaylarda kaybolma ihtimalini doğuruyor.
Danışın, yardım isteyin. Ne olursa olsun görüşmeye kendinizi en iyi hissettiğiniz anın gücüyle giriniz. O ruh halinden bir türlü çıkamıyor musunuz? Gerekirse düzgün bir özür ile açıklayıp tekrar randevu isteyin. Ama mutlaka hazır gidin.